Er 8 timers søvn godt for dig?

Der er mange måder at finde ud af, om otte timers søvn er godt for dig. Selvom du ikke nødvendigvis behøver at sove i otte timer hver nat for at være sund, er det vigtigt, at du får mindst en god nats søvn hver nat. Dette lyder måske kontraintuitivt, men det er faktisk videnskabelig konsensus. Den brede offentlighed tror måske, at otte timers søvn er for meget, selvom søvnforskere ikke ved, om det er en god mængde.

Nylig forskning i Nature Aging afslørede, at voksne kun kan fungere på seks timers søvn. De har det dog ikke bedre. Selvom de måske ikke er klar over, hvor dårligt de har det, kan søvnmangel(læs evt. mere på sleepzone.dk) have alvorlige konsekvenser. Lav energi, humørsvingninger og vægtøgning er blot nogle af de andre konsekvenser. For at være bedst i morgen er det vigtigt at få en god nats søvn.

Otte timers søvn kan være et problem. Det er ikke nemt at få otte timer. Nogle mennesker har svært ved at få otte timers søvn på grund af deres travle tidsplaner. Andre oplever, at det handler om at prioritere opgaver eller ikke få nok søvn. Disse mennesker mener, at otte timers søvn er det bedste. Søvn er ikke noget, man skal tage let på. Det er muligt at få otte timers søvn hver nat, hvilket kan forbedre dit humør og helbred. Tilstrækkelig søvn er dog afgørende for dit generelle velbefindende.

En gennemgang af 30 undersøgelser afslørede en sammenhæng mellem søvnkvalitet og vægtøgning. En større chance for fedme blev fundet hos sygeplejersker, der sov mindre end fem timer om natten. Følelsesmæssig spisning og vanskeligheder med at kontrollere vægten har været forbundet med mangel på søvn. Undersøgelsen viste, at folk, der sov i mindre end 4,5 timer, havde større appetit end dem, der sov i 8,5 timer. Du kan have en søvngæld, hvis du ikke kan sove i otte timer eller mere.

Konsistens er et vigtigt aspekt af at få den rigtige mængde søvn hver nat. Folk, der får nok søvn hver nat med minimal variation, ser de bedste resultater. Det er umuligt at kompensere for søvntab, så det er vigtigt at få den rigtige mængde. God søvn er afgørende i alle aldre, men især når vi bliver ældre. Det er ikke en god idé at vågne op og føle sig træt eller døsig.

Utilstrækkelig søvn kan påvirke vores libido og føre til træthed. Et fald på 85% i søvneffektivitet skyldes mangel på søvn. Søvnmangel kan påvirke kognitionen i det omfang, alkoholforbruget er. En promille på 0,10% kan have samme effekt som at mangle en times søvn over 24 timer. Det er værre end ikke at få nok søvn, hvis du går glip af flere timer om natten.

Dette indlæg blev udgivet i penge. Bogmærk permalinket.